KRISTIANSTAD HAR BLIVIT VALLARNAS STAD
Sveriges lägsta stad håller på att förvandlas till en damm.
Höga vallar ska hålla vattnet ute när havet stiger.
– Det är helt nödvändigt inför framtiden med tanke på stadens utsatta läge, säger Karl–Erik Svensson, projektledare för bygget.
Text: Fredrik Rundkvist
K
ristianstads ursprungliga stadskärna är byggd på en halvö i Hammarsjön, ett par kilometer från kusten.
Senare har delar av den grunda sjön torrlagts och bebyggts. Numera ligger mer än halva stan på den gamla sjöbottnen. Här finns också Sveriges lägsta punkt: 2,41 meter under havsytan.
Det låga läget intill Helge å och Hammarsjön gör området extremt känsligt för översvämningar. Stora områden läggs regelbundet under vatten.
Problemen förvärras i takt med att havsnivån stiger i ett allt varmare klimat. Vattnet från Hanöbukten tränger redan långt in i Helge å.
Under 1900-talet höjdes havsnivån tre decimeter. Höjningen beror dels på att havet expanderar när det blir värms upp, dels på att det tillförs vatten från smältande is på land. Mot slutet av detta århundrade räknar man med att ytan är ytterligare en meter högre, sannolikt mer.
– Utan vallen kommer hela det här området att kommer ligga under vatten då. Konsekvenserna för staden skulle vara katastrofala, säger Karl-Erik Svensson och gör en gest mot några hus alldeles intill det som ska bli Västra vallen.
Som valltekniskt säkerhetsansvarig och är projektledare för bygget är han numera allmänt känd som Vall-Kalle.
Vi står vid en 600 meter lång del av det omfattande vallsystem som sedan några år byggs runt staden. Just den här delen liknar än så länge mest en lång jordvall. Vad som inte syns är de 16 000 kalkcementpålar som drivits ner i marken för att säkra konstruktionen.
– Hela systemet blir ungefär en mil långt och ska ha samma säkerhetsklassning som kraftverksdammar. Men till stora delar kommer det att se ut som naturliga delar av landskapet, säger Karl-Erik Svensson.
Tillsammans med naturliga höjder i terrängen ska vallarna kunna stå emot vattennivåer som är 2,31 meter över dagens nivå.
I skyddet ingår även ett antal kraftiga pumpstationer som ska pumpa ut det vatten trots allt tar sig genom fördämningarna.
Bygget beräknas gå på en halv miljard kronor och ska stå klart 2025. I dagsläget är drygt hälften av systemet färdigt.
Men svåra översvämningar hotar drabba staden långt innan havsnivån blir ett problem på allvar.
SMHI ha gjort detaljerade beräkningar av hur klimatet i Sverige kommer att ändras i framtiden. Skåne beräknas varmare och torrare somrar men samtidigt betydligt blötare vintrar. För Helge å räknar man därför med lägre flöden sommartid och högre vintertid.
Just vårfloden har redan flera gånger fått Helge å och Hammarsjön att resa sig flera meter och lägga stora områden under vatten.
Riktigt illa var det i februari 2002. Då fick den plötsliga och kraftiga vårfloden vattnet att stiga så mycket att det började slå över Hammarslundsvallen, den gamla fördämningen mot Hammarsjön. Den byggdes på 1800-talet och när det var som värst befarade man att den kunde brista – med katastrofala följder för staden. Under några febrila dygn arbetade man dygnet runt med att förstärka konstruktionen innan vattnet till slut började sjunka undan. Först efter tre månader var krisen över.
Grafik: , layout: